Persoonlijkheidstesten: van hokjesdenken naar verbinding & respect

Als je al een tijdje meedraait in het bedrijfsleven, heb je waarschijnlijk wel eens een persoonlijkheidstest gedaan. Of het nu MBTI, Insights Discovery, Enneagram, OCEAN, DiSC, of Hexaco is—de kans is groot dat je inmiddels bekend bent met een van deze methoden. Of je nu ‘een blauwe’, ‘een 1-3-7’, of ‘ISTJ’ bent, elke benadering biedt waardevolle inzichten over jezelf en de dynamiek binnen je team. Het idee achter deze tests is vaak om meer begrip en balans te creëren, maar in de praktijk gebeurt soms het tegenovergestelde. Ondanks de beste intenties kunnen deze tests leiden tot hokjesdenken, wat uiteindelijk nieuwe patronen van beperking creëert, zowel voor jezelf als voor je collega’s.

Je persoonlijkheid is niet je essentie

Misschien heb je jezelf er al eens op betrapt dat je een collega in een bepaalde richting stuurt omdat ‘je weet’ hoe die persoon is, of misschien heb je jezelf verdedigd met de gedachte: “Zo ben ik nu eenmaal.” Dit zijn valkuilen die teams, die bewust kiezen om in ontwikkeling te investeren, ongewild kunnen tegenkomen. Persoonlijkheid is immers niet hetzelfde als wie je werkelijk bent. Daarom is het volgens ons belangrijk om dieper te graven, naar de essentie van ieders unieke karakter én de kern van de organisatie: “What’s the point? Wat is echt belangrijk, waar gaat het werkelijk om?”

Kom thuis bij jezelf en ontdek je bloem 

Dit vereist dat je uit je hoofd gaat en in je hart en buik zinkt, om vanuit een diepe, bijna meditatieve staat te voelen wat jou drijft. Wat zijn jouw kernwaarden? Welke angsten en overtuigingen belemmeren je? Wat zijn jouw talenten? En hoe kun je vanuit die verticale stroom stralen? Hoewel deze oefening in eerste instantie moeilijk en zelfs ondenkbaar kan lijken voor veel leiders, is het vaak magisch wat er gebeurt als ze zich eraan overgeven: ze komen thuis bij zichzelf en er ontstaat een diepe rust en wederzijdse erkenning tussen de managementleden—het perfecte startpunt voor een gezamenlijke reis. Onze aanpak (die we “De bloemlegging” noemen) kan je dus misschien meer zien als een “zijntest” in plaats van een persoonlijkheidstest.

 

Persoonlijkheidstesten: do or don’t?

Zijn we fan van persoonlijkheidstesten? Absoluut! Wij werken zelf met de vijf natuurelementen om eventuele disbalans in energie te detecteren en aan de juiste knoppen te draaien, zodat de energie weer kan stromen. Toch moedigen we organisaties aan om persoonlijkheidsanalyses pas in te zetten wanneer er al een sterke basis van diepe verbinding is gelegd, als een van de bouwstenen in hun cultuurveranderingstraject.

Persoonlijkheidstesten kunnen waardevolle hulpmiddelen zijn, maar alleen als ze op het juiste moment en met de juiste intentie worden ingezet. Gebruik ze om te begrijpen, niet om te definiëren, en vooral om een diepere verbinding te creëren—met jezelf en met elkaar.