Ontdek in minder dan 2 minuten hoe (on)gezond je bedrijfscultuur is!

Vraag je je wel eens af hoe het met je eigen bedrijfscultuur gesteld is? Ben je op zoek naar een éénvoudige manier om te weten te komen of het verstandig is om er eens wat dieper in te duiken? Bekijk hieronder de lijst met symptomen en maak zelf de evaluatie van jouw bedrijfscultuur.

Welke van onderstaande symptomen tonen zich binnen jouw organisatie?

1. De neuzen van de leidinggevenden wijzen niet in dezelfde richting
Het is duidelijk dat er de leiders niet altijd op één en dezelfde lijn zitten. Dat kan zich uiten in spanning, stilstand, stilte,…

2. De visie van de CEO dringt niet door ‘op de vloer’ (ivoren toren)
De CEO heeft een hele duidelijke visie, maar als je kijkt naar de realiteit, dan wordt die visie niet echt doorvertaald in de organisatie. De theorie wordt niet echt omgezet in de praktijk.

3. Micromanagement/toxisch leiderschap
Heb je het gevoel dat al je acties en initiatieven nogal kort worden opgevolgd? Dat er misschien wat weinig speelruimte is? Dat je strategisch nadenkt over wat je zegt tegen wie? Dat er een ‘schrik’ rond de leider(s) hangt?

4. Mensen voelen zich niet veilig om open te communiceren en elkaar feedback te geven.
Moet je feedback zorgvuldig inpakken in wat complimentjes? Wordt de waarheid benoemd als dat nodig is? Krijgen de leiders ook de feedback die ze verdienen?

5. Hoog personeelsverloop
Er is meer dan 10% personeelsverloop in de organisatie. Nieuwkomers blijven doorgaans niet lang in de organisatie.

6. Hoog ziekteverzuim
Mensen zijn meer dan regelmatig ziek. Zo regelmatig dat je voelt dat er meer factoren zijn die ziekteverzuim creëren.

7. Meer dan 30% van de medewerkers matcht niet met het DNA van de organisatie
Je hebt nood aan mensen die passen bij je organisatie. Je voelt dat meer dan 30% eigenlijk niet echt meer bij de organisatie past zoals ze vandaag is.

8. Gebrek aan samenwerking
Er is weinig initiatief om samen te werken. Ieder werkt op zijn eigen eiland, er is weinig communicatie. Er onstaat geen meerwaarde uit samenwerking.

9. Weerstand tegen verandering
Elk nieuw initiatief wordt platgeslagen door weerstand. Daardoor verandert er eigenlijk nooit echt iets.

10. Lage moreel, geen trots
Er zijn vaak cynische mopjes over de organisatie, klanten, leiders of collega’s. Het personeel draagt de organisatie niet met trots uit.

Heb bij dit lijstje meer dan je lief was “Ja” moeten antwoorden? Dan is het absoluut het moment om aan het bedrijfscultuuralarm te trekken!
Loopt in jouw organisatie alles vlot op vlak van cultuur? Ontdek dan hoe je de goede basis verder kan verrijken in de diepte.

Benieuwd hoe je aan de slag kan gaan met jouw bedrijfscultuur?