Bedrijfscultuur als motor van groei

De cijfers laten niets aan de verbeelding over. 70% van de workforce vandaag is niet geëngageerd, aldus Gallup. Tijdens het Ronde Tafel event met Merluno (14/11/2024) werd er gretig gedebatteerd over het onderwerp. Na een inspirerende keynote van Peter s’Jongers, oprichter van Protime, stond het buiten kijf: wanneer het engagement stijgt, gaat (bijvoorbeeld) je ziekteverzuim naar beneden en je resultaten omhoog. Maar hoe verhoog je dan dat engagement en welke korte en lange termijn inzichten halen we uit deze stimulerende avond? Het zijn er te veel om op te noemen, maar hieronder de top vijf die we van de deelnemers terugkregen:

Van manager naar coach, zeker voor Gen Z

Jongeren verdienen coaching in plaats van management om vanuit intrinsieke motivatie te groeien. Zoals een plant die water krijgt, groeien mensen in hun eigen tempo; groei forceren kan schade veroorzaken. De organisatie en medewerkers moeten onafhankelijk kunnen groeien, want een organisatie kan slechts zo groot worden als ze aankan. Aandacht voor de mens achter de medewerker is hierbij essentieel voor duurzame groei.

 

HR is de facilitator, niet de eindverantwoordelijke

Een sterke organisatiecultuur is een gedeelde verantwoordelijkheid van leiders, HR en alle afdelingen. HR moet cultuur hoog op de agenda zetten, deze bewaken en versterken via betrokkenheid en concrete resultaten, zoals retentie en interne werving. Om impact te maken, moet HR een faciliterende rol vervullen en zelfverzekerd optreden, zonder als te “fluffy” te worden gezien.

 

Raak je kant nog wal? Start dan bij de gemeenschappelijke deler

Bij fusies en overnames spelen cultuurverschillen vaak een grote rol, wat kan leiden tot conflicten. Het is cruciaal om op een bepaald moment te focussen op gemeenschappelijke grond en van mens tot mens in plaats van rol tot rol te werken. Dit helpt om verschillen te overstijgen en echte verbinding te creëren.

Leiders moeten het goede voorbeeld geven, net zoals in een gezin kinderen sneller het gedrag van ouders overnemen dan hun woorden. Zonder verandering in leiderschap is een cultuurverandering niet duurzaam. HR faciliteert dit proces door verbinding te bevorderen en gemeenschappelijke waarden te ondersteunen.

 

 

Soms remmen & soms ook doorpakken: het gaat over balans

Niet alleen leiders, maar ook medewerkers beseffen soms dat een organisatie op een dood spoor zit. Dit roept vragen op over verantwoordelijkheid en motivatie: wat doe je zelf om bij te dragen aan het grotere geheel? Hoewel mentale wil en daadkracht cruciaal zijn voor vooruitgang, kunnen deze uitgeput raken, waardoor alles stilvalt.

Het vraagt bewustzijn en leiderschap om te bepalen wanneer door te zetten en wanneer in te grijpen, vergelijkbaar met het beheren van water in een regenton: balans vinden tussen gebruik en behoud is essentieel voor duurzame groei.

 

Cultuur = samen, maar vergeet vooral de individuele vrijheid niet

Groei realiseren en cultuur doortrekken in een grote organisatie vraagt om een balans tussen gedeelde waarden en individuele invulling. Cultuur moet niet te concreet zijn, omdat het niet zomaar te extrapoleren is naar verschillende groepen en nationaliteiten. Het gaat om het vinden van gemeenschappelijke delers die mensen op hun eigen manier kunnen invullen.

Conclusie 

 

We konden wel blijven praten … en eigenlijk is dat ook dé basis om “aan de slag” te gaan met je cultuur.

Start het gesprek. Leg het op tafel. Luister (luister echt!) naar elkaar. Leg die smartphone aan de kant, klap die laptop dicht en als het kan… steek de vuurkorf aan. Bij elke offsite die we organiseren, is dat het hoogtepunt: “weet je nog aan het vuur?”. Dan worden bruggen gebouwd die eerder utopisch leken.

Ben je er volgende keer graag bij? Schrijf je nu alvast in voor het evenement op 30 januari 2025. Benieuwd naar het volledig verhaal van Peter & de groei van Protime naar 500 medewerkers en vele malen de prijs “Beste werkgever” in België? Hij geeft een ongelofelijk boeiende keynote, dus neem dan gerust contact op.